Yleistä

Vuoden 2019 lukusaavutukset

Vuonna 2019 luin yhteensä 61 kirjaa (15347 sivua). Peräti kahdeksan enemmän kuin aiempana vuonna! Kelpaa olla tyytyväinen, vaikka ainakin Goodreads-tilastojen mukaan luettuja sivuja kertyi muutama sata vähemmän kuin vuonna 2018, koska lukemieni kirjojen joukossa oli esimerkiksi runokokoelmia ja muita sivumäärältään lyhyitä teoksia.

Vuoden parhaat lukuelämykset

Vuonna 2019 luin usean vuoden tauon jälkeen uudestaan Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyyden, joka on yhä vain yksi upeimmista kirjoista, jotka olen koskaan lukenut. Suuren vaikutuksen teki myös samoalaisen kirjailijan Albert Wendtin Leaves of the Banyan Tree, jonka henkilöhahmot ovat lähes poikkeuksetta jollakin tavalla hirveitä tai vähintäänkin kyseenalaisesti toimivia ihmisiä, mutta joka on niin taidokkaasti kirjoitettu, että sydämeni murtui surusta ja myötätunnosta tarinan hahmojen puolesta kerta toisensa jälkeen. Juha Hurmeen Hullu oli riemukasta luettavaa, ja osui juuri sopivaan hetkeen ja mielentilaan, jossa sain tekstistä paljon irti.

Muita kohokohtia olivat ainakin Sarah Dunantin historiallinen romaani In the Company of the Courtesan, josta vähän yllätykseksenikin pidin paljon enemmän kuin olin ennakoinut, sekä Mixu Laurosen Kontiainen, jossa suomalainen kansanperinne on yhdistetty salapoliisitarinoihin, kun sokea tietäjä päätyy selvittämään sattumuksia jos toisiakin henkieläimensä, sympaattisen variksen, avustamana. Hienoa oli myös vierailla jälleen Bataranamissa Taru Luojolan Myöhempien aikojen liiketoimintamahdollisuuksien myötä, jossa on läsnä suorastaan apokalyptinen hirmumyrsky, karmiva uskonnollinen kultti, asianmukaisen töreitä fitsijengiläisiä, kaamea pitsatäyteyhdistelmä ja muita hienouksia.

Voitokkaat (ja vähemmän voitokkaat) lukuhaastesuoritukset

Aiempina vuosina olen sallinut itseni kuitata Helmet-lukuhaasteesta suoritetuksi useampia haastekohtia samalla kirjalla, mutta vuosi sitten asetin tavoitteekseni löytää jokaiseen uuden Helmet-lukuhaasteen 50 kohtaan eri kirjan. Ja, kuinka ollakaan, vastoin kaikkia odotuksia onnistuin tavoitteessani! Lista kaikista eri haastekohtiin sijoittamistani kirjoista löytyy täältä.

Muutaman haastekohdan täyttäminen vaati pähkäilyä tai osoittautui muuten hankalaksi. ”Kirja, jota näet tuntemattoman henkilön lukevan” oli inhokkikohtani koko vuoden ajan, ja myös yksi viimeisistä jotka sain täytettyä. Koko vuoden aikana bongasin vain kaksi tuntemattoman henkilön lukemaa kirjaa, joista kumpikaan ei houkutellut yhtään, ja lopulta päädyin lukemaan sen jossa oli vähemmän sivuja. Hyi yök, ei enää tällaisia haastekohtia, kiitos. ”Kirja joka sijoittuu aikakaudelle jolla olisit halunnu elää” oli hankala sekin, koska en varsinaisesti kaihoa pysyvästi millekään tietylle aikakaudelle. Tähän haastekohtaan sijoitin 1500-luvun Englantiin sijoittuvan näytelmän, koska se olisi yksi niistä aikakausista, joita kävisin vilkaisemassa, jos joskus saisin käsiini aikakoneen. ”Alle 18-vuotiaan suositteleman kirjan” minulle valitsi lopulta yksi kolmesta kissastamme, nuorekas 15,5-vuotias Tuikku-muori.

Vaan miten kävi hyllynlämmittäjät-lukuhaasteen kanssa? No, ei varsinaisen loistokkaasti. Lopulta luin vuoden aikana vain yhden kahdestatoista hyllynlämmittäjähaasteeseen valitsemastani kirjasta. Melkoisen säälittävää. Vuoden aikana kaksi tällä listalla ollutta kirjaa päätyi pois lukulistaltani kokonaan, mutta yhden sain sentään aloitettua viime vuoden puolella (ja sijoitettua uuteen Helmet-lukuhaasteeseen). Muutaman viime vuoden hyllynlämmittäjän siirsin tämän vuoden haasteeseen. Tämän toteamuksen myötä onkin luontevaa hypätä seuraavaan aiheeseen, eli:

Lukuhaasteita vuodelle 2020

Tänäkin vuonna lähden mukaan Helmet-lukuhaasteeseen ja omaan hyllylämmittäjähaasteeseeni. Helmet-haasteessa on paljon kiinnostavia haastekohtia, joihin olen jo innoissani miettinyt luettavaa. Haastekohta ”urheiluun liittyvästä kirjastakaan” ei kauhistuta, koska Terry Pratchettin Kiekkomaailma-sarjasta löytyy tälläkin kertaa jotain mieluista luettavaa sellaisesta aiheesta, josta en muuten ehkä vaivautuisi lukemaan. Viime vuoden hyllynlämmittäjälistalta otin tälle vuodelle mukaan kolme kirjaa, ja tänäkin vuonna kaikki kaksitoista hyllynlämmittäjääni ovat odottaneet vuoroaan hyllyssä vuosikausia (vähintään kuusi vuotta, jotkut pidempäänkin). Lisäksi uskaltauduin haastamaan itseni viimein lukemaan tänä vuonna ainakin yhden kirjan hollanniksi.

Muita tulevaisuudensuunnitelmia

Koko vuoden aikana sain näköjään kirjoitettua blogiin ainoastaan kahdesta saman vuoden aikana lukemastani kirjasta. Sitä en tullut pistäneeksi muistiin, monestako kirjasta kirjoitin jälkikäteen ja jotka ajastin takautuvasti johonkin menneeseen ajankohtaan, mutta kovin reipas ei päivitystahtini ole missään tapauksessa ollut. Todennäköisesti suurta muutosta tähän ei ole tapahtumassa tänäkään vuonna, mutta jospa tällä kertaa saisin pidettyä kiinni kuukausittaisista koosteista, joissa kerron lyhyesti kuukauden aikana lukemistani kirjoista, ja joihin voisin myös linkittää kuukauden aikana mahdollisesti kirjoittamani ja takautuvasti lisäämäni kirjoitukset aiemmin lukemistani kirjoista. (Blogin luonnoksista löytyy edelleen hirveä määrää eri vaiheessa olevia tekstejä, joita naputtelen valmiiksi silloin kun ehdin ja jaksan.)


Ja siinäpä kai olennaisimmat koosteet ja kuulumiset. Luutarhurinne toivottaa lukuiloisaa vuotta 2020.

Samankaltaisia kirjoituksia

Ei kommentteja

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.