Lukuhaasteet

Helmet 2018 -lukuhaaste suoritettu

Tänä vuonna sain Helmet-lukuhaasteeni suoritettua loppuun runsasta viikkoa aiemmin kuin viime vuonna. Annoin tälläkin kertaa itselleni luvan kuitata useampia haastekohtia suoritetuksi samalla kirjalla, mutta tänä vuonna sain haasteeseen mahtumaan enemmän kirjoja kuin viimeksi: vuoden 2018 lukuhaasteeni täyttyi 37 kirjalla, kun taas viime vuoden haasteeseen niitä mahtui 34. Lista eri haastekohtiin sijoittamistani kirjoista löytyy täältä.

Lukuhaasteen suorittaminen oli jälleen kerran mielekästä ja mukavaa. Joukkoon mahtui silti joitain sellaisiakin haastekohtia, joihin oli todella haastavaa löytää sopivaa kirjaa. Kuten noin vuosi sitten ounastelin, kohta 13 eli kirja, jossa on vain yksi tai kaksi hahmoa, oli ehdottomasti kaikkein hankalin täyttää. En ole lainkaan varma, että tähän kohtaan sijoittamani Vanhus ja meri todella täyttää tämän kohdan vaatimukset, vaikka sitä suositeltiin minulle nimenomaan tähän kohtaan sopivaksi kirjaksi. Ah ja voi!

Noin ylipäätään pidän kyllä siitä, että Helmet-lukuhaasteen kohtia voi halutessaan tulkita aika laveasti, jos siltä tuntuu. Esimerkiksi kohtaan 20 (taiteilijaelämäkerta) sijoitin Stephen Fryn muistelmien ensimmäisen osan, vaikka kyseessä on Fryn itsensä kirjoittama muistelmateos eikä jonkun muun hänestä kirjoittama elämäkerta, ja vaikka Fry tunnetaan lähinnä näyttelijänä ja kirjailijana eikä esimerkiksi kuvataiteilijana – ensimmäinen ajatukseni tästä haastekohdasta oli nimittäin se, että siihen pitäisi lukea nimenomaan jonkun kuvataiteilijan elämäkerta. No, taiteilija mikä taiteilija, ja mielestäni Koppava kloppi sopi tähän kohtaan varsin mainiosti.

Hauskaa on myös se, että vaikka tähän lukuhaasteeseen osallistuminen ohjaakin varsinkin loppuvuodesta lukuvalintoja jonkin verran, useimpiin haastekohtiin tuntuu löytyvän sopiva kirja ihan vain sillä että luen niitä kirjoja, joita muutenkin haluaisin lukea. Ja kun etsii luettavaa niihin kohtiin, jotka eivät tunnu inspiroivilta, saattaa iloiseksi yllätyksekseen törmätä hyviin kirjoihin, joihin olisi tuskin tullut koskaan muuten tarttuneeksi. Näin kävi minulle ensimmäisen maailmansotaan liittyvän haastekohdan kanssa: Länsirintamalta ei mitään uutta epäilytti aluksi, mutta olikin lopulta oikein hyvä.

Ensi vuoden Helmet-lukuhaaste julkaistaan torstaina 27.12., ja uskallan jo luvata että tartun haasteeseen ensi vuonnakin. Jännä nähdä, millaisia kohteita vuoden 2019 lukuhaasteesta löytyy!

Samankaltaisia kirjoituksia

Ei kommentteja

Kommentoi

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.